måndag 10 mars 2014

Annas himmel

 
 Anna vet att kajak och madam stavas likadant framlänges som baklänges. Liksom Anna. Hon vet också att pappa gruvar sig för något. Han är så rastlös, det är något i luften och molnen har bråttom.

Anna däremot har all tid i världen. Funderar på blommor, på fåglar på molnen, på mamma. Pappa pratar om spikar från himlen. Det var inte så här det skulle vara. Men Gud kanske var klokare förr. Han börjar var glömsk tror Anna. Kan han inte förvandla ont till gott?

"Om bara mamma kunde komma tillbaka och fläta mitt hår. Ja, om bara, svarar pappa"

Allt har två sidor och hittar man ett hål i himlen så kan man hoppa i och simma, följa efter flygfiskarna.  Havet är en sång, en kör och alla osynliga bor där ute. Till vänster om månen finns farfar och den gamle brevbäraren Men mamma syns inte till. Hon kanske rensar ogräs i paradiset eller hälsar på några hon inte träffat på ett tag, eller är på biblioteket. Till och med Gud behöver slå upp saker för att komma ihåg allt. Till slut måste också pappa le.
 "Skynda dig pappa annars kommer vi för sent!"
 
Stian Hole har sedan debuten 2005 etablerat sig som en av Nordens mest intressanta bilderbokskonstnärer. Han är internationellt prisbelönt för sina tre bilderböcker om Herman och den här bilderboken Annas himmel såldes till många länder innan den ens kommit ut i Norge. Hans teknik med sömlösa montage i photoshop har blivit ett signum. Collagen passas ihop och manipuleras så att de blir just sömlösa och mycket, mycket vackra på ett magiskt och surrealistiskt sätt.
 
Han väjer inte för att skriva om svåra och sorgliga saker. Om livet och döden, om kärleken. Som läsare svävar man med tankarna och bilderna in i boken och allt är så magiskt vackert att håren reser sig. Gåshudskänsla! Att ämnet är så sorgligt som det bara kan vara när en mamma har dött gör att det hela känns ännu vackrare. Sorgesamt vackert. En bok att finna tröst i. För alla!

Inga kommentarer: