söndag 6 april 2014

Granaporna

Dennis och Trollet vill bygga en koja. En minikoja vid stenen.  En koja med små möbler som ska bli supermysig och fin. De gör små dockor också som ska kunna bo i kojan. Fast dockorna blir rätt så fula, så de gömmer undan dem lite.
Nästa dag ska de fortsätta kojbygget men så blir det inte. För kojan är upptagen. Tre små, små  figurer har flyttat in och ligger och sover. Dennis och Trollet blir både förvånade och förskräckta. Figurerna ser ju ut som ... troll. 
Men de är människor. Säger de i alla fall. Begreppen förvirrar. Små figurer som säger att de är människor och en stor figur som heter Troll.
Kors och Tvärs och Yngve heter de små. De vill sova vidare och Dennis och Trollet går hem och äter frukost.

Men vad äter de små? De gillar visst maskar! och salta och runda saker. Det blir perfekt med oliver.
Vad är det för figurer, egentligen. Trollet och Dennis vill veta. Kollar på internet, på Naturhistoriska museets hemsida. Där finns telefonnummer till en expert. Dom ringer till Örjan. Han vet svar "Om de är små och barriga och kan prata och gillar små runda salta saker så är det garanterat...granapor". 
Men hur de kommit dit och var de egentligen hör hemma är ett mysterium som måste lösas! 

Anna-Lena Hedman är bibliotekarie i Umeå och har skrivit tre underfundiga och roliga berättelser om Abbe i Istermyrträsk. Granaporna är en lekfull och härligt fantasifull bok om den tiden när kojbygge och det undersökande leksinnet är på topp. Att läsa - själv eller läsa högt tillsammans. 1 kommentar:

Anna Hansson sa...

Granaporna låter verkligen jätterolig! :)