måndag 17 november 2014

Ibland blir skogen vred


"I´ll advise you to keep your eye on the woods. The woods are wondrous here. But strange." (Twin Peaks, säsong 2, avsnitt 5: The Orchid´s curse) 

Det är sommaren efter sexan och Ella ska åka på kollo till Blomsternäs med  bästakompisen Dylan liksom med en massa andra från skolan, som tex Jon, José och Tjocke-Jimmy. Michael blir däremot en ny bekantskap. En riktig snygging med skjorta och parfym. Han har  gått på privatskola för att farsan är så rik. Nu ska han vara ett par veckor på kollo för att "få en bättre bild av hur vanliga människor har det." Tror han att farsan tycker. 


Ella får dela rum med Lo som har rosa penntrollshår och är så smal så att. Hon verkar veta hur allting funkar på kollot. Det är också hon som berättar att en tjej försvann från kollot för länge sen. Plötsligt var hon bara borta, kom inte tillbaka. Man gick skallgång, men hon var som uppslukad av jorden. 

Daniel är  lägerföreståndare och gillar att berätta för alla att det är han som bestämmer. Han har bott på gården hela sitt liv liksom hans pappa, farfar och farfarsfar. 
Reglerna är följande säger Daniel: Man får inte klottra, inte röka, inte bada ensam och absolut INTE gå ut i skogen. Skogen är väldigt speciell och man kan lätt gå vilse. Är det förstått? 

Sen går dagarna med brännboll, bad, tjo och spring. Planer på att tjyvröka och annat.  Och ...
Lo vill gå ut i skogen. På natten. "Vi ska se om skogen vill oss något i natt", säger hon. 
En vacker glänta bjuder in. Inget händer... första gången. 

Lisa som jobbar på kollot berättar en kväll en läskig historia om en kvinna som födde sitt barn i skogen och som sedan hittades död tillsammans med barnet flera dagar senare. 

Eftersom prästen vägrade begrava dem vid kyrkan så lär  gravarna finnas i skogen på den plats där de hittades.  Den unga kvinnan kallas den fallna jungfrun. Man kan se henne gå och leta efter sitt barn. Barnskrik lär ibland höras från skogen. 

Ja, nog finns det läskigheter i den här boken. Tillräckligt mycket för att läsning kvällstid inte är att rekommendera. Dagsljus och närhet anbefalles. Men det finns gott om klasskänsla, kärlekspirr och knäppa vuxna för att det hela ska bli en riktigt härlig läsupplevelse. Jag gillar Twin Peaks-rysningarna. 


Rebecka Åhlund har också skrivit Den första flickan skogen möter som jag skrivit om här tidigare: http://barnochungdomsbok.blogspot.se/2013/01/den-forsta-flickan-skogen-moter.html

Inga kommentarer: