måndag 22 december 2014

Pappa och jagMaja är 4 år och bor  med mamma och pappa i en lägenhet i ett stort hus. Idag ska hon göra något hon aldrig gjort tidigare. Hon och pappa ska gå ner i källaren och hämta julsakerna. Först är det fyra trappor ner och sen ut på gården och en trappa till och då är man nere i källaren med en läskig unken lukt och en skräpig lång och skum gång full med  kartonger och cyklar och så till slut är de framme vid just deras förråd som är en stor nätbur. Full med grejer. Vid det här laget är Maja rätt så rädd och hennes gosedjur Klas Andersson darrar och skakar i hela kroppen. Men där står ju henne snowracer. Så kul att sitta på den. Pappa letar efter lådan med julsaker och ...Då... allt blir mörkt och ljuset slocknar. Det blir alldeles svart. Trevande fram i beckmörket så hittar pappa lysknappen och de kan skynda sig uppigen  med jullådan. 
Men ... ååå lilla gosedjuret Klas Andersson glömde de kvar där nere i mörkret. Ficklampor fram och ner i källaren i brådaste rappet. Tur, han var kvar och satt alldeles stilla. " jag ska berätta hela alltet för mamma" säger Maja. 

Nästa äventyr är julgransköpet med stora dyra granar och små lite billigare. Maja lyckas pruta. Vad nu det är. Och sen blir det faktiskt julafton. Maja håller på att längta ihjäl sig och tjatar om att få veta vad som finns i stora paketet. En gåta får hon "Det är en muffalofoffo med en fiffalafall ocm säger fiffiffiffiff". Vad kan det vara? Va? Tänk om det är en sån där fin fluffhund som hon önskat sig. Maja blir så glad så glad. Och längtar ännu mera... 
Besvikelsen är svår att dölja och både pappa och Maja blir arga. Men det ordnar sig till slut och julaftonen slutar bra i alla fall. Även utan fluffhund. 

 Flera små vardagsäventyr finns med i boken. Det är lagom spännande dramatik om ormpinnar, biblioteksbesök, järnaffärer och gråsuggor. Pappa och jag är en finstämd. lite humoristisk bok av Ulf Nilsson.  Den kanske allra första kapitelboken för 4 -5 åringer i  åtta små kapitel, läckert och färgglatt illustrerat av Lisen Adbåge.  

Inga kommentarer: