tisdag 23 december 2014

Stjärnklart Sally


Sally har en enda sak på sin önskelista: En stjärnkikare! Men mamma och pappa har bestämt att det inte ska bli några julklappar i år. Det ska bli en fånig, hemlig och jättehemsk UPPLEVELSE istället. För hela familjen. Det blir faktiskt krisläge. Åtminston för SAlly och för hennes hamster Minus som blir jättedeppiga bägge två. 
Sally ringer sin bästbästa kompis Rakel för att få tröst. "Du får vara extra snäll. Bädda sängen och så. Så kanske de ändrar sig", säger Rakel. Nu ska de få se på världens fenomenalsnällaste barn, bosatt på planeten Jorden och just nu akut i behov av julklappar, närmare bestämt en stjärnkikare. Fram med dammsugaren! 
Äsch dammsugare är för latmaskar! Sally börjar med hamsterburen .... Hmm, det skulle hon inte ha gjort för nu börjar allt att bli precis så fel som det bara kan gå. För mycket schampoo, för mycket vatten, ett supernovastort hål i spånpåsen och så kommer mamma hem mitt i allt städande. Så himla typiskt! 

Men även om Sally inte var så tursam i julstädningsgrejen så är hon inte tjejen som ger upp i första taget. Nya idéer till snällsaker dyker hela tiden upp. En skidutflykt med mamma, hjälpa till i pappas affär,  leta efter bortsprungen hamster (nej det var inte en snällsak men en konsekvens av en...)
Det går inte bra för Sally och familjen blir aningen irriterad på henne och när de till slut åker iväg på fjällsemester i världens minsta stuga utan toalett (upplevelsen) så ger Sally upp. 
Men det är då turen vänder! 
Anna Ehn och Mia Öström har skrivit ett smågalet och trevligt familjedrama för nybörjarläsaren. Roliga färgbilder av Jenny Karlsson på nästan varje sida gör boken lättsam och lockande. Bok nr två kommer i vår. Så bra, för den här kommer att bli mycket utlånad! 


Inga kommentarer: