söndag 1 februari 2015

Men finns ändå


Bianca, 11 år, bor med mamma och mormor och kallas Einstein i skolan eftersom hon är superbra på matte. Hennes kompisar Lisa och Marjaneh är inte lika peppade på räknetalen.

Mamma berättar för Bianca om en gammal släkting till dem som brändes på bål för att folk på den tiden trodde att hon var en häxa. Bianca har hört om det där tidigare men trodde att mamma hittat på det där …men... det är så att kvinnor i deras släkt har en gåva som inga andra har. En talang (och det är inte att de är bra på matte). De kan göra sig osynliga. På riktigt. Åka gratis i tunnelbanan, gå förbi köerna som värsta kändisarna, nypa ministern i rumpan.
Men kunskapen är farlig och måste hållas absolut hemlig. Det finns de som skulle vilja utnyttja talangen. En osynlig människa skulle kunna besegra miljoner soldater. Ingen, absolut ingen får veta om detta.

För att vinna lite respekt hos kompisarna så berättar Bianca ändå om den där gamla släktingen som blev bränd på bål. Det är ganska osannolikt ändå. Och för så länge sen.
Så är det klassfest och alla är där. Också Omar som är så fin och som dansar med Bianca. Det känns bara så bra.
En dag kan inte Bianca hålla sig utan gör sig osynlig för att spionera på Omar. Lite grann bara. Hon blir upptäckt och det fantastiska trollerinumret (som de andra i klassen tror att det är) övertalas hon att visa upp på skolans stora talangjakt.
Mamma får veta, blir förskräckt men planerar talangjaktsnumret så att det ska verka hur naturligt trolleriaktigt som helst.
Det går galant. Bianca är själva huvudnumret och ska avluta hela showen med paradnumret "att bli osynlig". Alla blir lurade utom  de 6 männen i svarta kostymer som sitter i publiken. De förstår att det är på riktigt.
Mamma blir tillfångatagen och mormor och Bianca måste ge sig av till USA för att reda upp det hela.
Utrikesministern och presidenten är inblandade liksom FBI som smider farligaste planerna. Vem är Biancas pappa och vad håller mormors bror på med?

Men finns ändå är en bok med tre önskningar i ett. Det är magi, kvinnolist och spänning. Lägg till maktkamp och kärlekspirr så finns här allt som gör en bra bok. Jag tror den kan fungera jättebra som högläsning liksom såklart läsasjälv i slukaråldern.
Petter LIdbeck har gjort det igen! Han har skrivit en både lättläst, spännande, rolig och engagerande bok. Wow!

Inga kommentarer: