måndag 23 februari 2015

Napoleon & T-kex


Napoleon , kallad Nappe, bor i Abborrträsk på Blåbärsvägen. Han spelar fotboll under protest tillsammand med Khaya och Anders. Det där med fotboll är väl inte Nappes grej precis men det tycker hans föräldrar. Att det är.
 Nappe kan helt enkelt bara tänka på fotboll en liten. liten  stund i taget. Sen tappar han koncentrationen och tänker istället på jordklotet och alla på djur som är i fara.  
Han har ett eget  arkiv. Sju pärmar i alfabetisk ordning om djur som är utrotade eller som är i fara. Lyssna på det här: Varje dag utrotas 74 olika sorters växter och djur . Det blir nästan tre arter i timmen. 
Nappe har också skrivit om Storsjöodjuret i sitt arkiv. Och ...det är om det som hela boken handlar. Om Storsjöodjuret och jakten på den. 

I Abborrträsk bor inte så många människor. I Nappes klass går det t ex bara 12 elever. Alla måste spela med i fotbollslaget + att det är en avbytare som oftast är Nappe. De viktigaste människorna i Abborrtäsk heter Anders men kallas oftast Einstein och så Khaya. 

På Blåbärsvägen där Nappe bor finns inte så många blåbär bara en riktig surkart som heter Astri. Hon bor tvärsöver vägen. Varför hon alltid är så sur det vet inte Nappe men det kommer att få sin förklaring. Liksom varför en säl synts i Ångermanlandsälven och att monsterjägarna Staffan Boliner och Sirob ska spela in ljudet av Storsjöodjuret. Men... dom är riktigt skumma och har smutsiga planer. Något som snart står klart. Dom är inte ute för att rädda djur i fara i varje fall. 
Hela sommaren blir till ett otroligt spännande och farligt uppdrag för de tre ungdomarna, Nappe, Anders och Khaya. 

Napoleon och T-kex är en rolig, lättläst  och spännande bok om ett sommarlovsäventyr. Bra språk, roliga vitsar, miljöengagemang och kryddat med ett roligt ritat persongalleri och en karta illustrerade av Mats Minnhagen. 

Annika Lange är frilansjournalist och bosatt i Sydafrika sedan 1994. Hon har ett förflutet som antiapartheidaktivist och har varit verksam som skribent i både sydafrikanska och och svenska medier. Annika har också varit medförfattare till två böcker om södra Afrika, men Napoleon & T-kex är hennes skönlitterära debut. 
Annika Langas blogg är: 
http://annika-langa.blogspot.se/


Inga kommentarer: