tisdag 19 januari 2016

Djupa ro


Det är fyra tjugoåriga vänner som inte har träffats på över åtta månader, det finns tusen saker att säga men inget funkar. För de borde inte ha träffats just nu. 
Ludde och David har varit i Norge och jobbat. Paula har pluggat i Uppsala och Tove har rest i Asien. Det borde finnas hur mycket som helst att prata om men … det kommer aldrig att bli detsamma igen. Det kommer alltid att saknas en. 
Jonte är död. De hittade honom vid Djupa Ro, under bryggan. 

I det lilla samhället Ingelstad hittas Jonathan död. När de fyra vännerna får veta så åker de hem.  Det har gått nästan ett år sen de sågs. Nu är det begravning. Men hur ska de överleva? 
Minnena rullas upp. Fotbollsträningarna, festerna, skolan,  cykelturerna till badplatsen, folkölsfesterna. 
Alla känner alla i det lilla samhället. Ryktena går. Varför skulle han bada helt ensam?  Mitt i natten? Döden är obarmhärtig. Och det finns inga svar. Eller? 

Djupa Ro är en långsam vacker berättelse om det svåra i livet, om det lilla samhällets fördelar och trångsynthet, om vänskap, om kärlek, om hemligheter under ytan, om sorg och maktlös saknad. 

Djupa Ro är en roman som man läser långsamt. Så att man hinner tänka efter. 
Författaren Lisa Bjärbo har tidigare skrivit flera ungdomsböcker och arbetar också som frilansskribent och bokrecensent. Hon är en flitig bloggare och har drivit podcasten Allt vi säger är sant, där hon tillsammans med Per Bengtsson pratat om ungdomsböcker. 

Inga kommentarer: