torsdag 21 januari 2016

Singers melodi


Singer är det lilla sjölejonet som har kommit ifrån sin mamma och pappa och förts bort. Han växer upp och slår följe med ett resande cirkussällskap. Vännen och lejontämjarungen Manfred är den trogne följeslagaren. Han har också kommit att bli utan sin mamma och pappa. Sida vid sida hamnar de. 
Singer i sin apelsinlåda och Manfred i sin vagga.  Om höstarna tränar de att stå på huvudet i motvinden och göra kullerbyttor i medvind. På vintrarna brukar de vira in sig i skäggiga damens julklappshalsdukar och rulla sig till en stor snöboll. Vännerna gör allt tillsammans. Till och med firar de födelsedagarna tillsammans. Sjölejon-åren går dock nio gånger fortare än pojk-åren och snart är Singer gammal och Manfred fortfarande barn. Och Singer börjar längta bort.  Eller hem. 

En morgon står apelsinlådan tom och ödslig. Var är vårt sjölejon? Var är Singer? 
Manfred blir förtvivlad och bestämmer sig för att ge sig ut för att leta. Purpursälen Viola har en idé. Singers längtan stavas HAVET. Doften av salt och tång lockar och visar vägen. 
På vägen möter han flera spännande figurer. Dansbandskungen Klint Royale och kaptenen Lolita von Sydow. 

Singers melodi är en varm och filosofisk saga som rymmer stora frågor om flykt och hemmahörighet. Både Vanna Rosenberg och illustratören Cecilia Heikkilä är debutanter. Det är vemod och färg, saga och ordlekar, saknad och längtan. En härlig och vacker högläsningsbok. 
Jag hoppas, hoppas att den når fram! 


Inga kommentarer: