torsdag 21 april 2016

En saga alla dagar


En saga alla dagar är en fantasifull bok där alla i familjen hittar på sagor. Det är mormor och farfar, mamma och pappa, Josefin och Jack (och en liten mus). 

Måndagssagan handlar om den gamla cirkushunden Kenny Boy som rymmer iväg från cirkusen ut på landsvägen och flickan Josefin som drömmer om en egen hund, en egen hund. Om en mamma och en pappa som inte har råd och om de tuffa killarna som blir galet förvånade när den "fisiga" hunden börjar göra konster. 
Tisdagssagan är om tre glada motorcyklar som åker ut i världen och till och med åker och badar. Det är  pappa Harley Davidson, Mamma Yamaha och lilla lilla Suzuki. Driiin-driiin, driiin. 
Och så den fina mormorssagan om de två små jättegulligaste kattungarna Snuffi och Fluffi som bara måste bråka med kattgubben Ruggiga Fräs och med den jättestora vakthunden Ragge och stenen Grå Troll. 

En saga alla dagar fortsätter hela veckan och längre än så skulle jag tro för när man läser den här boken blir man inspirerad att berätta egna tokroliga sagor, egna minnen och drömmar och kanske också helt vanliga saker som händer runtomkring.  Vad gör egentligen Tivolit på vintern och hur kan man skrämma bort alla spöken och monster? 

 Ulf Nilsson har skrivit ned alla sagorna med utgångspunkt från vardagshändelser och det har blivit en härligt mysig högläsningsbok för de minsta. 
Stina Wirséns illustrationer är ljuvliga, särskilt de alldeles underbart söta kattungarna men också de glada motorcyklarna eller den tuffsiga cirkushunden.
En saga alla dagar är en hyllning till fantasin och det egna berättandet. 

Inga kommentarer: