torsdag 2 juni 2016

Den vita döden av Camilla Lagerqvist


Julia är kär för första gången i sitt liv. Onödigt eftersom hon med all säkerhet kommer att vara död inom ett halvår. 

Julia är svårt sjuk i lungsot och vårdas på ett sanatorium långt hemifrån. Sanatoriet är inrymt i  en sagolikt vacker slottsmiljö. Här får man ständig läkarkontroll men också frisk luft, vila, mat och sömn men vad hjälper det när man är så långt från sina nära. 
Julias mamma vill visserligen inte ha henne i närheten så att hon ska kunna smitta sina småsyskon men ändå. Dagarna är väldigt långsamma och sorgliga. Elin den vackra unga mamman som pratar med Julia som med en vuxen är hennes enda vän på sanatoriet. Hon får vackra klänningar från sina systrar som jobbar på modebutik i Stockholm. Fjolårets modeller, visserligen,  men ljuvliga. Numera sitter klänningarna löst och fladdrar som tält på Elin fastän det är minsta storleken. Hennes små barn Mary och Greta ska komma och hälsa på snart. Hos Elin känns det sorgligt men mindre ensamt. 

Men så kommer den mörkhåriga och livlige pojken Luca till slottet. Allting blir annorlunda. Han kommer med vackerheten, kärleken och hoppet. Med cirkusdofterna och berättelserna. Med livet och olydnaden. Julia blir kär. 
Under några veckor får Julia uppleva allt det vackra och roliga och hon känner hur hon blir starkare och friskare. "Du är min favoritmänniska i universum" säger Luca. "Gör det du drömmer om." 

Camilla Lagerqvist har  bl a skrivit den älskade boken Cirkusflickan och de tre böckerna om Sverige under andra världskriget;  Uppdraget, Isbarnen och Cirkusflickan. Hon skriver inkännande och väldigt fint om för dagen ovanliga teman. Den vita döden är  en välskriven, finstämd och romantisk bok om en tid för länge sedan som många redan har glömt.  

Inga kommentarer: