tisdag 25 oktober 2016

Tvestjärtar och stjärnljusFanny har tråkigt. Det är sommarlov och hon har ingen att leka med. När äntligen sommarstugegrannarna Jon och Finn kommer blir det både spännande och knasigt. Särskilt med pojkarnas mammas nya man, Reinhold. Han dricker vin och öl och röker och skriver på skrivmaskinen hela nätterna. Han badar naken och beter sig som om han inte visst hur det är att vara vuxen.
Det blir vådliga cykelfärder, utsikt från älgtorn, björnfrossa, omtanke om killingen Frille, mycket öl (för Reinhold) och oro över om det ska finnas mat till pojkarna.

En sommar om livet i en stuga på landet med en familj som har det ganska kämpigt. En sommar som man inte glömmer. 

Jon och Finns mormor har sagt att ofödda barn är änglar som flyger runt och väljer vilka föräldrar dom vill kom till. Sen föds man till de föräldrar man valt. Jon och Finns pappa är död och mamman famlar efter livet och kärleken. Så nog känns mormors spådom lite orättvis för syskonparet som får tampas med både det ena och andra.... Och Fanny hänger med och noterar och gillar att vara med de både syskonen, särskilt med Jon som hon är lite kär i.  

Tvestjärtar och stjärnljus är Mirja Unges barnboksdebut. Fint, känsligt och humoristiskt berättat om barn och vuxna som har det lite kämpigt i livet. Lite Abbekänsla som i Madicken-böckerna eller lite som Sparvel. Jag tyckte om boken även om framsidan signalerar lite väl mycket ljuvlighet och för lite svärta. en mycket läsvärd bok. Som högläsningsbok gör den sig allra allra bäst, skulle jag tro. 

Inga kommentarer: