tisdag 15 november 2016

Noel och den magiska önskelistan av Janina Kastevik


Noel verkar alltid vara den som blir över. Det är snart jullov och Noel har gått i den nya skolan nästan en hel termin utan att få en kompis. Han är ensam på rasterna och Maggan som är hans lärare tycker att han själv borde göra något för att passa in, att han är lite knepig, sur och trumpen. Det har han själv hört henne säga utanför lärarrummet.
Noel blir såklart ledsen och sluter sig ännu mer inom sig. Han slutar helt enkelt att gå ut på rasterna,  sitter och läser och skriver upp spännande ord i sin röda anteckningsbok. Han brukade skriva upp fina ord som mildväder, serpentin och smaragdgrön, Men den här vintern blir det istället fula ord som varböld, slemsäck och klägg. 

Ensamheten känns också därhemma. Det är bara han och pappa nu.  Mamma är i Liberia och jobbar med "läkare utan gränser". Hon verkar inte fatta att hon har en son hemma. Som längtar efter henne. Pappa jobba mycket och låtsas att han och Noel klarar sig bra. 

Det är någon vecka innan jul, snöoväder och allmänt trist men just den här dagen händer något som kommer att förändra Noels liv. Det är på bussen. Där tränger sig en person ner bredvid Noel, fast det finns en massa tomma platser. Han luktar. Kropp, smuts, otvättade kläder och sprit. En guldtand har han, det ser Noel när han ler, och en massa påsar med tomburkar och annat skräp. Han ser ändå rätt snäll ut och lite bekant. När bussen bromsar in vid nästa hållplats får gubben bråttom att samla ihop sina påsar och hasa av. När dörrarna stängts ser Noel att gubben har glömt en prydligt ihopvikt papperslapp på sätet. Det är för sent att hinna hejda honom. Bussen åker iväg och Noel stoppar lappen i fickan. Han glömmer bort den.
Någon dag därefter får han en ny snygg dunjacka och den gamla jeansjackan hängs in i garderoben. En dag när det varit extra jobbigt i skolan drämmer Noel igen garderobsdörren extra hårt och den gamla slitna jackan ramlar ner och ur fickan ramlar lappen. Som Noel glömt. Han vecklar ut lappen och läser...Noel: önskelista…. 
Det svindlar och tankar om magiska feer och andar i gamla flaskor föresvävar Noel. Tänk om det här är just en magisk önskelista. För honom. Han prövar. Skriver ned sin högsta önskan: En vän. 
Just då ringer det på dörren.  Utanför står Silke. Som just flyttat in i huset. 

Det är faktiskt sant. Den här listan är en önskelista där önskningarna slår in. Men… något skumt och dåligt inträffar också samtidigt. Noel testar listan, flera gånger. 

Noel Sandström tvingas till många svåra val. Han önskar saker som får obehagliga konsekvenser och han blir orolig. Mamma är borta, julen närmar sig och Silke verkar ha fått en annan killkompis. Ingen vill vara med Noel. 
"Men vem ska trösta Noel med att säga sanningen: om du bara springer undan så får du ingen vän"

Janina Kastevik har skrivit en mycket vacker och sorgesam bok om Noel och hans längtan efter vänskap. En magiska realism som både förstärker och förundrar. Silke som finns och är så klok och rolig. Gubben med listan dyker upp i en teckning och allt blir både underbart och läskigt. 

Jag boken och hoppas att många hittar den. Lite Elvis. Lite Knyttet. Lite Extra och Lite Agnes Cecilia. Vackert vemodig och härligt varm berättelse. 


Inga kommentarer: