onsdag 27 december 2017

Gordon och Paddy - tre spännande, roliga och kluriga böcker av Ulf NilssonGräsliga plundrare! Plundriga gräsare ropar det lilla djuret med en darrande pipig röst. Ekorren kommer inrusande på den lilla polisstationen för att anmäla en hemsk och sorglig stöld. Därinne brinner en brasa i kaminen och på en hylla står tre mycket stora kakburkar som doftar ljuvligt. (dessa tre burkar är verkligen inte oviktiga i böckerna)
 Ekorren håller så när på att glömma sitt ärende till poliskommissarie Gordon när han känner doften men så upptäcker han den  fruktade och berömde kommissarien som ligger och snarkar över skrivbordet.
 Men nej då! Inte sover han inte!! Han satt just och skrev något mycket viktigt. Ekorren berättar i en totalt osammanhängande berättelse om det förfärliga i att ett stort antal nötter är stulna. Kommissarien antecknar och lovar undersöka fallet. Det snöar ymnigt därute och spåren i snön syns helt tydligt. Men spåren leder endast till polisstationen och är ekorrens egna, så där försvann den ledtråden. 
Kommissarie Gordon tar posto utanför ett av ekorrens skafferier där stölden begåtts  för att i möjligaste mån kunna ta stortjuvarna på bar gärning. För det verkar sannolikt röra sig om stortjuvar då det kommit in anmälningar både från en nötkråka, en skogsmus och en nötskrika de senaste dagarna. Gordon står still i snö men försöker titta så surt och befallande på hålet som möjligt. 
Utan framgång. 
Senare kommer han att skriva i sin polisrapport "Bevakning av hålet. Inget händer" . Men ännu så länga står han kvar under trädet och bevakar hålet.  
Så hör han ett ljud från skafferihålet och Gordon skymtar något där inne. En liten, liten  mus! Och musen har en nöt i famnen. Det var alltså en lillmus som var  stortjuven! 
Tror kommissarien. 
Men så lätt var inte den här gåtan utan här startar istället vänskapen mellan den lilla musen och kommissariepaddan Gordon. En vänskap som ska visa sig vara både fruktbar och vänskaplig. Och underbart för oss att läsa om. 

En ljuvlig trilogi om kommissarie Gordon och polisassistent Paddy. En perfekt högläsningsbok för alla finurliga deckarlösare och djurvänner runt om i stugorna. Roligt, spännande och finurligt. En Nalle Puh + Det susar i säven med deckartema. Gitte Spee har illustrerat och Ulf Nilsson har skrivit. De andra två delarna heter; Det sista fallet? , och Ett fall i alla fall.  Filmen Gordon och Paddy är aktuell just nu på biograferna. Bäddat för succé! 

Inga kommentarer: