söndag 31 december 2017

Ylvania- Sagan om ljusbäraren av Ylva Hällen


Alba är sur. Inget händer och påsklovet suger. Jussi, Albas bästa kompis ska somvanligt åka bort på lovet och Alba sitter och tjurar på balkongen, inlindad i sitt täcke. Fosterfamiljen som Alba bor hos ska iväg till kolonilotten med lilla gullelillebror som är som en riktig mirakelpojke. 
Alba känner sig som något som katten släpat in (och ut på balkongen). Häromkvällen överhörde hon fosterföräldrarnas prat om henne, om en låtsasvärld och om en ask med brev som hon borde få. En klump i magen var det enda hon fick och ännu mer ilska och ledsenhet. Låtsasvärld?! Nej, men låtsasföräldrar är vad Anette och Pierre är! Hon sitter i sin ensamhet på balkongen och bygger upp sin ilska. 
Plötsligt dyker något svart upp som tycks falla genom luften. En svart fågel som tittar och kanske tillochmed  talar till henne. A-a-a-aalba? När fågeln flyger iväg igen hittar Alba en liten lapp i balkonglådan. Ett meddelande...om vem hon egentligen är och att hon snart ska föras till Ylvania av Blixtvinge för att rädda landet tillsammans med de andra väktarna. Hon ska inte vara rädd och hon får med sig en liten ljusängel som ska skydda henne. Vips har meddelandet förvandlats till en en fjäril. 

Alba är helt förvirrad men bestämmer sig för att leta upp den där asken med breven som låtsasföräldrarna pratat om. Tillsammans med kompisen Jussi som kommer på ett sista.besök-innan-lovet-stund hittar de både en mängd med foton + den där asken med breven.  I ett av breven finns också en liten tygpåse med ett halssmycke.  Brevet är undertecknat av Vida nyckelbäraren. Alba får hjärtklappning. I natt ska hon bli hämtad. Till något ställe hon har noll kunskap om och förväntas göra något hon inte har en aning om. 
Fosterföräldrarna får inte veta något och anar ingenting. 
Nu väntar äventyret "Ylvania"för Alba Ljubäraren tillsammans med de andra väktarbarnen, Stella Krigare, Jiro Vägvisare, och Adrian Tolken. Magins fyra väktare ska rädda landet. Häng me`! 

Ylva Hällens bok - Ylvania, sagan om ljusbäraren vann årets Barnromanpris i Sveriges Radio. De som sett barnprogram med Ylva Hällen på TV känner redan landet Ylvania. 
Detta är en klassisk fantasyhistoria med utvalda barn som har ett livsviktigt uppdrag. En bok som börjar i vår värld och fortsätter i fantasyvärlden. Samma tradition som i Mio min Mio, Harry Potter och Bröderna Lejonhjärta och många många fler. Illustrationerna är många, detaljrika och ger berättelsen en dimension till. Marcus Gunnar Pettersson har ritat. Ylvania är en bok att älska. Utmärkt högläsning! 

Inga kommentarer: