onsdag 2 januari 2019

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup och Lisa Aisato

Anna var sällan rädd. Men en sak var hon jätterädd för, att bli gammal. 
Hon längtade inte alls efter att bli vuxen. Hon gruvade sig tillochmed för sin födelsedag när hon skulle fylla tio år.
 Det enda som kunde trösta henne var böckerna hon läste. För Anna var böckerna lika sanna som livet. Om någon dog i en bok kunde hon bara börja om från början. Då blev de döda levande igen. Lika levande som hon själv. 
Anna älskade böcker och läste hela dagarna. och såklart på kvällarna. Hon älskade också att gå till biblioteket. Där jobbade fru Monsen som var lika förtjust i böcker som Anna. Hon var nästan alltid glad. Men en dag var det annorlunda. Fru Monsen var tyst och verkade sorgsen. 

Hon var verkligen också ledsen. Över alla böckerna som ingen lånade och som måste förstöras.  Böckerna som ingen läste togs bort och förstördes av den mystiske Milton Berg. 

Anna, som vi vet verkligen älskade böcker, blev helt förkrossad. I  hennes värld så var det inte bara böckerna som försvann utan också människorna i dem. 

Hon stod nästan inte ut med tanken. Hon måste rädda böckerna! Men hur!? Anna bestämmer sig för att läsa de här utgallrade böckerna. Men vad händer om man hittar en bok där slutet saknas?


Flickan som ville rädda böckerna är en underfundig och poetisk berättelse om kärleken till böckernas magiska värld och dess invånare. Det här är en bok för alla oss som älskar böcker, vuxna som barn.  Med många uttrycksfulla och bedårande illustrationer av bilderbokskonstnären Lisa Aisato  görs berättelsen till en riktig skatt. 

Författaren till boken, Klaus Hagerup är också känd som dramatiker för radioteater och teaterscenen och som ungdomsboksförfattare med en rad populära titlar. 
Klaus Hagerup dog den 20 december 2018.  Så bra att hans böcker och bokmänniskor lever kvar! Inga kommentarer: