tisdag 22 januari 2019

Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström


Manda och hennes mamma bor på farfars kontor. De har dom gjort ända sedan pappa försvann. De har helt enkelt inte råd att bo kvar i huset. Farfar är pensionerad mäklare men ibland har han  jobbmöten ändå och då får Manda och mamma hålla sig borta.
Nu  är det fredag före sportlovet och farfar stormar in och ropar till sig Manda. Han behöver hjälp med ett säljprojekt. Ett kråkslott ska säljas och alla saker och möbler ska värderas. Det är Villa Bellevue som ju alla vet är ett riktigt spökhus enligt Mandas kompis Sirin. Om Sirin ändå varit här nu och kunnat hjälpa till då skulle det varit roligt.  Men Sirin är i Shanghai och ska stanna där i en evighet, ett helt år. I gliporna mellan tidskillnaden så chattar de.
Sirin gillar läskigheter men det gör inte Manda. "Var rädd om dig" messar Sirin.


Villa Bellevue är stort och öde, kallt. En katt dyker upp vänder sig mot Manda och fräser.
Farfar och Manda går in i det utkylda huset. Manda vill inget annat än att gå därifrån men så rullar en röd kula nerför trappan, Farfar mumlar och börjar plötsligt ropa rakt ut - Adéle? Adéle! Sen ringer mobilen.
Släktingarna som ska sälja huset är försenade på grund av snöstorm.

Inventeringen skjuts upp till efter helgen.  Manda och farfar tillbringar sedan några händelserika dagar i Villa Bellevue. Det är med skräckblandad förtjusning som Manda mobilfilmar och visar Sirin huset, de övertäckta möblerna  och de svarta gardinerna gör det hela ännu mer skrämmande. Farfar hittar en gammal dagstidning från 40-talet och pratar  om kriget. Inte i Sverige men i världen. Det är något med det här huset som Manda inte kan förstå. Farfar är så förändrad... ibland känner hon inte igen honom. Har har blivit snurrig? och..han verkar hitta i huset som om han bott där tidigare. 
Så småningom läggs hushistoriepusslet bit för bit. Farfar visar lönndörren som leder till kattvinden som leder till det översta tornrummet. Ett runt rum med fönster i varje riktning. 
Här börjar del II i berättelsen. Tiden låter Martin, Mandas farfar berätta från sin barndom. I vackra helsidesbilder får vi följa Martin och vännen Henri i Villa Bellevue för sextio år sedan. En kavalkad av vänskap, lek, trädgård, sjukdom och krigets skörd. En makalös berättelse i bild och livsöde. 
Ett oväntat slut gör boken till en helgjuten läsupplevelse. 

En grafisk roman med text av Helena Öberg och bilder av Kristin Lidström. Deras tidigare samarbete "Din tur Adrian" blev Augustprisnominerad.
Mirando förlag har återigen skapat en formfulländad bokelse. 


Inga kommentarer: