måndag 18 februari 2019

Glasblåsarns barn av Maria Gripe

Glasblåsaren Albert gör de vackraste glasen i Småland men dessvärre är det ingen som köper. Hans hustru Sofia går hemma med barnen och är orolig och ledsen. Hur ska de klara sig. Med barnen och allt. Men vid nästa marknad följer hon och barnen, Klas och Klara med. Undret sker. En ståtlig man kommer och köper allt glas på bordet och tittar granskande på barnen. 

Nu är de plötsligt rika och kan köpa presenter både till barnen och Sofia får en vacker ring. Hon vill låta spå sig på marknaden men se det blir det inget av. Spåkvinnan vägrar... men får se ringen och säger att den ringen ska hon vara försiktig med. Om det händer något ska hon sända ringen till henne. Spåkvinnan är Flaxa Mildväder och hon har en korp vid namn Kloke som tappat ett öga. 

Några år går. Barnen blir större och marknaderna fler. Glasblåsarens tur håller inte i sig, tvärtom han har mer otur än vanligt och allt glas går till spillo. Men vid nästa vårmarknad i Blekeryd följer barnen och hustrun med igen. Nu sker det ofattbara och hemska. Barnen försvinner i marknadsvimlet och ingen vet vad som hänt. 

Del två i berättelsen utspelar sig huset i Önskestad på en holme i Glömminneån. Där bor Härskaren och Härskarinnan och dit förs de bägge barnen. Härskarinnan har nämligen önskat sig två små barn och Härskaren gör allt för att uppfylla hennes önskningar. Det är ett stelt och strängt hus som är fullt med speglar. Klas och Klara är rika och förnäma barn nu och minns faktiskt ingenting av sin forna tillvaro. De kommer inte íhåg Albert och Sofia, känner ingen sorg eller saknad. Men så händer detta med glasen. Som går sönder hela tiden. 
Så anställs en barnjungfru, Nana i huset. Hon är ofantlig, rent av gigantisk och äter varannan timme. Däremellan är det barnUPPFOSTRAN och vila. När Nana sover så snarkar hon så hela huset skakar och Härskarinnan får ont i huvudet. 
Maria Gripes barnklassiker kom 1964 och är en civilisationskritisk, sällsam och filosofisk högläsningsbok om längtan, saknad och medmänsklighet på gott och ont. Harald Gripe har illustrerat förtrollande vackert. 

Inga kommentarer: