måndag 25 februari 2019

Katitzi & Katitizi och Swing av Katarina TaikonKatitzi bor på barnhem men nu är hon borta. Fröken Larsson skriker så det dånar, KATIIITZIII!!! Hon vill få barnen i säng snabbt för att kunna gå på tältmöte nere i byn med den stilige predikanten Pettersson. Men om nu inte bara Katitzi vore spårlöst försvunnen... men vad ..där kommer hon med en lång stilig man vid sin sida. Minsann är det inte predikant Pettersson och fröken Larsson som nu annars är så sträng och ordentlig ramlar pladask när en kudde kommer farande och träffar henne i nacken. Ååå så förargligt. 

Så här dråpligt börjar boken om Katitzi, en vanligt flicka som växte upp i Sverige för inte så länge sedan. Hon kommer så småningom att få bo med sin älskade pappa och sina högt älskade syskon, Rosa och Paul, men med en styvmamma som inte alls är snäll. Men det värsta är ändå att trots att Katitzi är precis som vilken annan unge som helst, som bråkar med sina syskon och leker med sin hund och är snäll ibland och dum ibland. Trots att hon är som vems om helst annan så fick hon inte gå i skolan, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd - bara för att hon är rom. 
Böckerna om Katitzi är en berättelse om hur det var i Sverige för inte så länge sedan, en humoristisk, spännande och ibland ganska grym bok. 

En bok om att vara lika värd som alla andra i detta landet. Läs högt och njut av den nya upplagan, vars språk är varsamt bearbetat och som är kongenialt illustrerade av Joanna Hellgren. Alla 13 böcker finns i läcker nyupplaga! 

Inga kommentarer: