måndag 14 oktober 2019

Astrid, alltid Astrid! av Charlotta Lannebo & Maria Nilsson Thore

Stackars alla människor på jorden som inte har lika fint namn som Astrid. Hon har valt det helt själv för hennes mamma och pappa fattade inte när hon föddes att det var Astrid hon skulle heta. Men nu har hon detta storslagna namn och hör sen. Det var Astrid mammas mormor som hette så och hon var en barsk, ståtlig och rättvis momma. En slags matriark. Astrids mamma har berättat om henne. Och  Astrid som då hette Eva bestämde sig bara så där att hon från och med nu skulle heta Astrid. För hon är också en mycket bestämd tjej. 

Astrid, denna härliga åttaårig flicka som gillar egna tänkarstunder och att såsa runt med farmor. Men det är inte så lätt att få till egna tänkarstunder när man är på fritids, där det ibland är ett himla liv. Och ganska orättvist är det också för Astrids syskon får vara hemma och göra egna saker. Så nu har Astrid en sluta-fritids-kampanj. Hon är faktiskt ganska envis och tjurig. Denna Astrid.

  Charlotta Lannebo  journalist och författare, har skrivit boken om Astrid, alltid Astrid! Hon säger att hon har lånat mycket från sin egen uppväxt till boken. Maria Nilsson Thore har illustrerat något till varje kapitel. Fint och fartfyllt och så att man fattar. Astrid är en mycket egen och slagfärdig tjej. Bestämd och smart. En bra tjejförebild! Heja Astrid!


Inga kommentarer: