måndag 7 oktober 2019

Kärlek är bättre än ingen kärlek av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson


Det är påsklov och Ella Frida är på sin ö med familjen. Hon längtar så oerhört efter Dunne som hon inte träffat på hur länge som helst. Hon skriver ett brev som hon lägger i en flaskpostflaska och ska just slänga ut det i vattnet när lillasyster Miranda vill annat. Hon vill vattna blommorna. Inte följa med till vattnet den här gången men hon lovar att stanna kvar och vänta. Men små barn glömmer snart vad de lovat och när Ella Frida är tillbaka är Miranda spårlöst borta. Hur hemskt är inte det. Ella Frida letar och ropar och blir så rädd att hon gömmer sig i en rishög och vill aldrig mer komma fram.

Det här vet ju inte Dunne om. Hon är sjuk och har fått lunginflammation och hon ligger på sjukhus och är så liten och emlig och hostig att alla blir så oroliga. Hon är så dålig att hon fått syrgas och dropp. Pappa som är ledsen och deprimerad efter att det blev slut med Vera, kommer hem från Rom när han hör hur sjuk Dunne är.
Nu är både pappa och morfar och mormor hos Dunne. Hon är så trött att hon inte orkar prata men plötsligt säger hon något som betyder något viktigt. Hon säger Vera! Hon vill att Vera ska komma till henne på sjukhuset. 
När Vera kommer blir allt mycket bättre. Dunne ser faktiskt till att pappa Gianni friar till Vera och så planeras det bröllop. Men inte så stort som Dunne vill. Nej ett minibröllop ska det bli. I Rom, på svenska ambassaden och inga gäster, förutom Dunne och mormor såklart. Men... inte Ella Frida! Det går bara inte. Dunne kan inte glädjas åt bröllopet och tänker bara på Ella Frida och hur mycket mycket roligare det skulle vara om hon var med. 

Rose Lagercrantz har skrivit denna underbara serie om Dunne. Den första boken, Mitt lyckliga liv utkom 2010 och nu i höst kommer den sjunde och avslutande delen, Kärlek är bättre än ingen kärlek. Två år har förflutit i Dunnes liv. Hennes mamma blev sjuk och dog när Dunne var helt liten och nu måste hon även leva åtskild från sin allra bästa vän Ella Frida som flyttat till Norrköping. Men de hittar alltid på anledningar att träffas fast det går lång tid emellan. Mitt lyckliga liv är som ett credo över hela serien och även om en massa jobbiga saker händer så andas böckerna okuvlig optimism. 
Rose Lagercrantz har en helt tonsäker berättarröst och Eva Erikssons bilder är kongeniala.
En blivande klassikerserie! 

Inga kommentarer: