måndag 25 november 2019

Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén

Hertig Ludbert och hertig Odert är tvillingar. De har alltid avskytt varandra. Och tävlat med varandra. 
Nu vill hertig Ludbert anordna en bankett, en riktig knäckarbankett som en gång för alla ska få hans tvillingbror att förstå vem som är störst och bäst. Men den avundsjuka tvillingbrodern smider illvilliga planer. 

Många gäster är inbjudna och alla längtar de efter den stora festen. Banketten ska pågå i tre dagar och tre nätter och det ska vara två hundra nya maträtter varje dag! Århundradets fest! Hertig Ludberts fem döttrar ska också visas upp och kanske få något förlovningsförslag på köpet. Det hoppas i alla fall pappa hertigen. 

I hertig Ludberts stora kök arbetar Amund. Han kallas svinpojken eftersom hans uppgift är att mata grisarna med resterna som blivit över från hertig Ludberts bord. Och mycket rester blir det. 
Hertigens yngsta dotter Ottilia avskyr all detta frosseri och  överflöd. Själv är hon vegetarian och broderar  fasansfulla monster och drömmer om ett friare liv.

Festen är makalös, gästerna äter och äter och dricker och dricker. Ottilia ser med avsmak på. Och som om det hela inte är nog så börjar det florera ett rykte om en kalabalikaladåb som är ett måste på en dylik bankett. Hertig Ludbert blir konfys när han inte har planerat någon sådan. Dessvärre är ryktet snart i full gång och kalabalikaladåben är på allas läppar. Något måste göras! 

Både Amund och Ottilia blir indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar,  stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund. 
Sara Bergmark Elfgren har skrivit en fartfylld fantasysaga och Emil Maxén har illustrerat så att alla bestarna känns verkliga och festligheterna överdådiga. 
En högläsningsbok för alla spänningstörstande barn och deras vuxna. 

Inga kommentarer: