måndag 23 mars 2020

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Miranda är den skickligaste pärlfiskaren i hela landet. Innan dagen är slut är hennes låda fylld av röda, blå och gula pärlor medan de andra fiskarna får återvända hem med halvfulla lådor. Mirandas pärlor har de starkaste färgerna som gör sig bäst i halsband, i kronor och i ringar så det är också hon som får de högsta priserna. Pärlorna används av folket i drottningens hov.
 Det är fiskarna roll att hitta pärlorna och drottningens uppgift att använda dem. 
Men det är fler varelser än pärlfiskarna som vill ha pärlorna.  I havet finns roshajar som kan attackera. De ser pärlorna som sina. Det har Miranda bittert fått erfara då hon blivit av med ena armen när en roshaj högg av den. När allt har läkt så blev hon inte alls en sämre simmare. Tvärt om. 

 På torgets anslagstavlor finns nu meddelanden från drottningen. Nu finns ett plakat med stora bokstäver
"Den som hittar ögonstenen betalas det sjudubbla värdet i guld." 

Varje generation måste leta efter ögonstenen. Mirandas pappa, farfar och farfarsfar har letat efter den. Ingen har någonsin hittat den. Många har dött i jakten på ögonstenen, än fler har försvunnit. När man en gång börjat leta blir allting annat oviktigt. Det är som en förbannelse. Men legenden säger att den som äger ögonstenen aldrig mer behöver längta.
Miranda vill verkligen hitta ögonstenen, Hon vill att sånger ska skrivas om henne, att böcker ska berätta om hennes jakt och fångst. Miranda är den bästa och hon vill att alla i drottningriket ska veta det. 
Så träffar hon flickan Syrsa som visar sig vara en ännu skickligare pärlfiskare fastän hon pladdrar på och rör upp sand när hon dyker. Men hon har en fantastisk förmåga att hitta pärlor. Tillsammans kan de bli oöverstigliga. Men det finns många hot i närheten. 

Karin Erlandsson har skrivit en bok som är en spännande äventyrsberättelse.  Den är också en bok om längtan, begär och vänskap.  Pärlfiskaren är första delen i en serie på fyra om legenden om ögonstenen. Läs mer på https://karinerlandsson.fi/

Inga kommentarer: