måndag 10 augusti 2020

Hjärtat är en knuten hand av Ingrid Ovedie Volden

 Oliver har problem. Plötsligt har han blivit ett skilsmässobarn. En snubbe, som inte är hans pappa, står och väntar på Olivers mamma utanför huset. Pappa sitter vid köksbordet i sina randiga pyjamasbyxor (som ser ut som en fångdräkt) och stirrar ut genom fönstret och gråter över en fucking krukväxt som han och Olivers mamma skaffade en gång i tiden och hon har tagit med sig. Det är alltså droppen. Bonsaiträdet Bonnie är för alltid borta. 

I Olivers klass ska de jobba med kroppens organ och Aline som är ny i klassen och som aldrig pratar med någon, får ett gemensamt intresse med Oliver. Hjärtat. Aline ska, i sitt  projekt, fördjupa sig i hjärtmuskeln och  intervjua överläkaren på sjukhusets hjärtavdelnng och Olivers förtvivlade pappa hamnar på just den hjärtavdelningen, kardeologen för sitt brustna hjärta. 

"Livet går vidare, det gäller bara att hänga med" är Alines devis som hon fått av sin bästis Susys mormor, Jenny Bond. Hon har delat ut många livsvisdomar som att man bara kan se ordentligt med hjärtat. (Lille Prinsen)

Hjärtat är en knuten hand är en mycket fin bok om sorg och missförstånd om vänskap och kärlek. Lätt att läsa men med stort innehåll. 


Inga kommentarer: