lördag 25 juli 2020

Paola Persson Peroni: Allas vän av Emi Guner och Maja Säfström

I Paolas klass finns et den tjej som är den mest populära. Det är inte Paola. Den tjejen heter Natalie och hon är ganska taskig mot de flesta, hon snackar alltid skit om andra, hon ser ofta ganska hård och tuff ut. Alla är lite rädda för Natalie men ändå vill alla vara med henne. Även Paola men Natalie vill nästan aldrig vara med henne. 
Natalie kallar Paola för Pensionärs-Paola för att hon vet och kan så mycket och för att hon älskar fina och ovanliga ord. Alla andra i klassen skrattar åt det för de tycker att det passar så bra. Pensionärs-Paola. Alltså...
Nu ska de forska om ett nordiskt djur i klassen. Paola och hennes bästis Sally ska forska om lodjur. Men så kommer Natalie och säger att det är HON och Sally som ska forska om lodjur. Så ... då får helt enkelt Paola lämna sitt forskardjur och välja ett annat. Så himla taskigt. Men snart har hon kommit på sitt näst bästa älsklingsdjur att forska om: räv. 

Paola är rätt bra på att klara sig själv men att Sally sviker, svider och hon vill verkligen kunna stå upp mot Natalie. Hur ska hon klara det? Finns det någon som fattar? Någon som vill vara bästis med Paola? 

Paola Persson Peroni - Allas vän, är en på-kornet-berättelse om vardagen i en 11-årings liv. Om att vara sig själv och inte dansa efter någon översittardrottnings pipa. 
Maja Säfströms illustrationer är kongeniala och kompletterar berättelsen. Detta är första delen i en serie. 
Jag ser redan fram emot nästa! 
Emi Gunér är copywriter, översättare och författare.  Hon har även skrivit serien om Nina. 

Inga kommentarer: