måndag 2 november 2020

Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia HeikkiläSams lärare, Ammi, har ett förslag att alla barnen ska få dra ett blad i den magiska almanackan varje dag fram till jul. Almanackan är magisk för att de är 24 barn i klassen och man drar en lapp varje dag.  På julavslutningen så får de som är kvar ta med sig de sista dagarna hem. Den som får julaftonslappen får vakta den riktigt noga ända till julen har blivit ordentligt firad! 

- Vad händer om man tappar bort julafton? frågar Esme utan att räcka upp handen först. Hon gör ofta så, pratar rakt ut. 

- Ja det vore illa. då blir det ingen julafton säger Ammi och skrattar. 

Sam blir alldeles kall i magen. Tänk om den blir bortslarvad. Då blir det ju ingen julafton. Vem som helst i klassen skulle kunna tappa bort julaftonslappen. Det vet Sam. Därför är det Sam som måste få den!
 

 På rasten springer Sam in för att kolla extra på almanckan. Bläddrar lite fram och tillbaka. Bläddrar tills den stannar på 24. På julafton. Man får inte hålla på och bläddra i almanackan, för sidorna kan ju lossna. Kanske är det det som händer, kanske lossnar julafton av sig själv. För plötsligt ligger den i Sams hand! 

Så här börjar den spännande och dramatiska historien i 24 kapitel om när Sam och Esme måste rädda julen. Listan blir lång. Uppgifterna knepiga. Men det är så fint och julstämningshärligt berättat att man bara längtar till nästa kapitel! 

Ellen Karlsson är en mästare på lågmält spännande berättande och Cecilia Heikkiläs bilder kompletterar och inspirerar. 

Inga kommentarer: