måndag 22 mars 2021

Pengarna av Bengt Ohlsson

Henrik hittar en dag en portfölj i ett dike. En ny och fin portfölj. Han tar med den hem och bryter upp den, väl medveten om att han gör fel men nyfikenheten övermannar honom. I sin vildaste fantasier kunde han aldrig drömma om vad den skulle innehålla. Den är faktiskt helt och hållet proppfull av sedelbuntar! 

Samvetet säger att han borde kontakta polisen, eller åtminstone berätta för mamma och pappa men det låser sig. Han vill inte berätta. Han gömmer portföljen och tänker ut en plan. Hunden Figaro som tidigare inte alls  gillat Henrik, alls blir nu hans förtrogne vän.  

 Att inte berätta, att inte få dela med sig av hemligheten är mycket svårare än han trodde.  Så när kompisen Johan har tappat sin nya fina mobiltelefon ser Henrik sin chans att få både hjälpa och lätta på trycket med hemligheten. 

Bengt Ohlssons första barnbok är en inre rysare där hemligheten blir ångestframkallande. Att chansen att hitta en portfölj full med sedelbuntar, inte är så stor i tider av swish och kontokort, gör inget. Det är ångesten och oron som driver historien framåt. Något som vi alla kan känna igen oss i. 

Inga kommentarer: