måndag 7 juni 2021

Herr Klex akademi av Jan Brzechwa


Adam Bråklund är tolv år och går i herr Klex akademi. Det här är hans dagbok från skoltiden. 

Herr Klex Akademi är en skola för dem som inte kommer till vanliga skolan i tid, som inte hinner med läxorna och som är väldigt klumpiga. Det är just vad Adam Bråklund är så när han också häller ut bläck på sina byxor, över bordduken och på mammas nya kjol så bestämmer Adams föräldrar att det är dax för herr Klex akademi för uppfostran och undervisning, att ta över. 

Skolan ligger i slutet av Chokladgatan och är ett stort fyravåningshus byggt av färgglada tegelstenar. På bottenvåningen finns skolsalarna, på andra våningen finns sovsalarna och matsalen och på tredje våningen bor herr Klex och Matteus men bara i ett rum för de alla andra rum är låsta och hemliga. 

 I den här skolan lär man sig inte multiplikationstabellen eller grammatik utan det är en magiska skola där herr Klex och staren Matteus lär sina elever klexografi och bokstavsspinneri, går på skattjakt bland sagorna i den stora skolparken och gör studiebesök i en hålfabrik. 

I skolan tas endast pojkar emot som har förnamn som börjar på A för herr Klex vill inte stöka till det i sitt huvud med alfabetets alla bokstäver. Därför finns det fyra Adam, fem Alexander, tre Andreas, sex Anton, en Artur, en Albert och en Aron. Sammanlagt tjugofyra elever. Själv heter herr Klex Ambrosius i förnamn, så Matteus är den enda på hela akademin som inte börjar på A. Fast Matteus är ju ingen elev utan herr Klex kloka stare....och egentligen en förtrollad prins, som kan prata som en människa  men sväljer de första konsonanterna så det är ganska svårt att förstå honom. Herr Klex kan förminska och förstora, han kan sväva, samla ihop drömmar, åka både uppför och nedför ledstången och lära ut hur man ska göra med bläck. 

Herr Klex akademi är en riktig barnboksklassiker i Polen. Den är både filmad och dramatiserad och sägs handla om vuxenblivandet men med en hel del ganska brutala infall. Tokroliga upptåg blandas med grymhet och apokalyptisk undergångsvisioner. Vi får både läsa om en varginvasion och en fluginvasion.  Jag tänkte mycket på Alice i underlandet när jag läste den man den har också jämförts med Harry Potter, och likheten ligger nära till hands då den också utspelar sig på en magisk internatskola  

Författaren Jan Brzechwa (1898 - 1966) är en av Polens främsta barnboksförfattare. För översättning och informativt  efterord står Tomas Håkansson och illustrationerna har Jenny Berggren gjort, inspirerade av det polska ordet kleks (bläckplump) som förekommer i herr Klex namn. 

Att läsa Herr Klex Akademi kräver en del av läsaren men kommer att ge en läsupplevelse som man sent ska glömma

Inga kommentarer: