måndag 22 augusti 2022

Bästa friends forever av Ellen Karlsson och Karin Cyrén

 

Noa bor i ett radhus på gatan närmast lekparken med sin familj. Det är storasyster Mimmi, lillasyster Ruttan och mamma och pappa. Tillsammans är de fem. Det är lagom tycker pappa. Tyvärr har de inga husdjur för pappa älskar inte djur och kastar ut de katter som råkar komma in i huset. Mamma är djurvän precis som Noa så hon släpper in katter, men bara en i taget. Det bestämdes den gången det blev katt-fight i huset. En i taget räcker. Men bäst är det när hunden Rulle kommer in. Han är så himla gullig. Till och med pappa tycker det. Men han är Ann-Sofis hund. Rulle får vara hos Noa så mycket han vill. Säger Ann-Sofi.
Ibland kommer Irma också. Men hon är inget djur utan ett helt vanligt barn som är granne. 

Noa går i förskoleklass. F-klassen B. Alla i förskoleklassen är jättebäst men allra allra bäst är Manne. Noa och Manne brukar öva sig att se in i framtiden och så älskar de att skratta. Det är så himla roligt att skratta med Manne. Han är så snäll. Snäll mot exakt alla. Men mest är han rolig och snäll med Noa. 
En dag börjar Annie i förskoleklassen. Hon är en riktig surpuppa. Och Billie vill att hon ska få sitta bredvid Manne. Såklart. För han är ju snäll med alla. Men... nu blir Noa sur. Det är ju han och Manne som ska sitta tillsammans. 

Ett triangeldrama i förskoleklass B tornar upp. 

Ellen Karlsson skriver om vardagen på ett rakt-i-hjärtat-sätt. Man känner direkt igen sig och fattar verkligen hur det känns när bästa kompisen sviker. Karin Cyréns illustrationer på nästan varje uppslag förstärker känslorna och situationerna. Bästa friends forever kommer att blir en älskad högläsning hemma eller på skolan. Första boken i Bästa-serien om vänskap och livet på lågstadiet. 

Inga kommentarer: