tisdag 18 oktober 2022

Unika Edgar av Arne Svingen

 

Unika Edgar är olik. Han han en kromosom mer än andra. Men att vara olik är bra. Det är Edgar helt säker på. Dock tyckte inte hans mamma det som inte orkar ta hand om honom. Edgar är som smuts på skorna som man vill skrapa bort säger hon en gång när det inte är meningen att han ska höra det. 

Istället får Edgar bo i en egen kåk, det är det inte många som är snart 13 år som gör. Där har han  en massa mammapappor som får betalt för att vara det. Lise är Edgars favorit. Hon är bäst på att förstå, på att kramas, på att lyssna. Hon är inte bara superschysst, hon är i divisionen över, premier league. Tycker Edgar, även om han inte gillar fotboll.

I skolan har han kompisar, hmm kanske inte så schyssta alltid, men Sverre är bra, åtminstone på tu man hand, när han till exempel handlar åt sin mamma som har ME och inte orkar vare sig handla eller laga mat. Det berättar Sverre för Edgar men det får han inte säga till de andra i gänget. 

Nu fyller Edgar snart år och han ska ha födelsedagsfest. En speciell fest dit han ska bjuda Sverre och de andra killarna i gänget. Lise är tveksam men vill ändå att Edgar ska få bestämma själv. Tio olika kakor ska det bli och en önskelista har han med sig i fickan. Sverre och gänget skulle väldigt gärna vilja komma på festen men bara om Arge-Lars i kvarteret också blir bjuden. Så börjar det hela som kommer att växa till en riktig rysare. Edgars storebror och hans fina flickvän kommer också. Tack och lov. 

I Unika Edgar av Arne Svingen, får vi klä oss till en kille i trettonårsåldern som har Downs syndrom och som vill ordna allt till det bästa. Stora och små känslor hela tiden.
Gåshud och tårar och stora leenden när man läser den här. 

Utkommen 2022 och översatt av Carina Gabrielsson Edling. 


Inga kommentarer: