fredag 10 februari 2023

De tar allt ifrån mig av Linda Jones

 


"Tänk på någon du hatar. Sen skjuter du". Frida och hennes mamma tränar. Innan skolan, före frukost. Frida siktar en bit framför hjärtat. Sen skjuter hon. Älgen är död när den glider in bakom planket. "Snyggt, Frida! Du skjuter minst lika bra som mig"

Frida ska få vara med på älgjakten i år. Hon har just klarat jaktexamen och har fått ledigt från skolan för att vara med i skogen med alla i jaktlaget och med sin mamma som är jaktledare. Jakten är i princip det enda som finns kvar i byn. Äldreboendet är hotat och allt annat har tagits ifrån dem. 

Nu har ett okänt djur dykt upp i skogen. Ett stort djur, en älgliknande varelse - Korsningen.  För att skydda detta unika viltexemplar stoppas älgjakten av länsstyrelsen. Den ställs in. Ingen älgjakt alltså. 

Men vad säger jaktledaren, Fridas morsa?  

Morsan uppmanar jaktlaget att ändå jaga, inte älgar men Korsningen. Besten. När jägarna upptäcker flera åtelkameror i skogen blir det uppror och raseri mot länsstyrelsen som gått över gränsen. På många sätt. 

Fridas kompis Emmy är ingen jägare precis. Hon vill ha party, festa, hångla.
Det har flyttat in en ny kille till byn. En med svart nagellack och som är vegetarian och som hatar dödande och jakt. Han vill ändå hänga med Frida. Varför? 

Men den alltid glada Emmy blir plötsligt tyst och sur. Allt är upp och ner. Frida känner inte igen sig. Inte sin kompis, inte sin mamma. Allt är plötsligt hat och hämndbegär. 

De tar allt ifrån mig av Linda Jones är en bladvändare av rang.  En vansinnigt spännande, välskriven och dialogstark bok om livet i utkanten, där människorna måste ta lagen i egna händer för att överleva. 

Rekommenderas starkt! 



Inga kommentarer: