onsdag 24 maj 2023

Åtta, snart nio av Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz

 


Olga Olsson är åtta år, det är alls inte länge tills hon äntligen ska fylla nio. Olga bor med mamma som strax ska få en bäbis. Men det är lite oroligt för mammas bäbis vill komma ut för tidigt så Olga får bära tunga matkassar och mamma ska vila. Men så händer det ändå att mamma måste åka på sjukhus och Olga får bo hos dumma kusinen Augusta och moster och morbror. 

Ska hon få sova i råttrummet? Det vill hon verkligen inte. Inte ens om det heter pigkammare. 
Augusta är bara sex år och riktigt jobbig. De leker ute och Augusta balanserar på ett livsfarligt broräcke fast hon vet att hon absolut inte får.  Olga får skulden för att ha lurat upp sin kusin på räcket och rymmer till sin mamma på sjukhuset. 

Ibland måste man bara försöka klara sig själv och det gör Olga. Hon är en talang på sång och nu vill hon göra en egen sång med rim. Det tycker musikfröken också är en bra idé. Snart är det föreställning i skolan. Då ska Olga sjunga. 
Men innan dess måste hon också försöka vara snäll mot sin kusin, hur det nu ska gå till. 
Som tur är kommer mormor på besök och snart fyller ju Olga år. Nio år. 

Rose Lagercrantz har skrivit en bok om kärlek och längtan, om ilska och självständighet. En stor, liten bok om känslor och spännande saker. Fina färgillustrationer på varje uppslag av Rebecka Lagercrantz. 
Fin högläsning eller läsa själv! från 7 årInga kommentarer: