måndag 29 maj 2023

Med sådana vänner av Meg Rosoff

 


 Beth kommer  från en stilla villaförort på USA:s östkust och flyttar till New York för att praktisera på en pretigefylld  tidningsredaktion. Allt känns läskigt och nytt. Sommar är het och hon är ensam. Hon bor i en ett sunkigt rum utan luftkonditionering. Hur ska hon klara den här sommaren? 
På tidingsredaktionen  träffar 
hon Edie som också är praktikant men är en självsäker Manhattanbo. Edie är både vacker, har  de rätta kläderna och är ofattbart cool. 
De blir bästa vänner och Beth flyttar hem till Edie som tillfälligtvis bor själv då föräldrarna är bortresta. Den enda Edie kan tåla i sin familj är mormodern som bor en bit därifrån. 
  Edies familj tillhör den etablerade amerikansk-judiska överklassen medan Beths föräldrar sånär har undkommit Förintelsen.  
Det är två unga kvinnor med olika bakgrund men båda kämpar med relationer, med sommarhettan med passioner och svek och så detta med den ständigt hotfulla aidsepedemin. 
Romanen utspelar sig på 1980-talet men känns helt universell, vuxenblivandet är ändå på ett sätt tidlöst. 


Meg Rosoff har skrivit en stark berättelse om att finna sin väg mot vuxenheten. Att vara vänner och uppleva allt första gången. Om friheten, lögner och kärlek. Det är andra delen i en tänkt trilogi. Den första heter "Gudars like" och utspelar sig också under ett sommarlov. 
Glaskupan, Räddaren-i-nöden, Frukost på Tiffany´s och nu Med sådana vänner. Bara att sluka och njuta! 

Inga kommentarer: