onsdag 18 oktober 2023

Pestblommor av Mats Strandberg


 Det är höst i Stockholm och året är 1710. Pesten drar fram och håller staden i skräck. Magdalena och hennes lillasyster tvingas flytta när deras älskade mamma dör den mest fruktansvärda död. 

Magdalena har ångest då hon önskat att hennes mamma bara skulle sluta skrika. Och nu är det tyst. Mamma är död. De båda systrarna ska nu bo hos en moster på Svartdamm slott. Det är ett vackert och stort slott men nästa alla rummen är tomma och det finns knappt några tjänare kvar.
Moster Katarina verkar hata Magdalena och ett brev från fadern till mostern väcker frågor. Det lär också finnas en son i slottet, moster Katarinas styvson som flickorna absolut inte får träffa. Han är sjuk sägs det och man får inte ställa några som helst frågor om honom. Varje söndag kommer prästen till slottet. Han är skrämmande och ond. 

Systrarna låses in i ett rum och får inte komma ut men en kväll glömmer Moster Katarina att låsa. Magdalena smyger ut. 

Pestblommor är en historisk skildring av pesten för unga, både kuslig och läskig, men också vacker. En barnroman om förbjuden kärlek och mörka familjehemligheter. Mats Strandberg säger själv att han ville skriva en "gotisk karamell" inspirerad av Burnett, Den hemliga trädgården.
Strandberg är en skräckförfattare i mästarklass. Den här boken är en riktig slukarbok. En härlig höstmysrysbok! Läsålder 10 - 13 år, typ. 

Illustrationer av Elin Eplet Sandström 


Inga kommentarer: