måndag 13 november 2023

Hundägarna av Frida Nilsson

 

Hundägarna är en fartfylld äventyrsberättelse  där hundar och människor lever sida vid sida. Jag vet ingen som kan skriva om förmänskligade djur som Frida Nilsson. Och, som det står i Augustprisnomineringen, "Boken tigger om att bli högläst" 

Martin har, som mycket liten, adopterats av bonden Pär Pärsson som numera kör riktigt hårt med honom. Martin har alltid längtat efter sin biologiska far och fått ett löfte av Pärsson att få sin pappas namn och adress på sin sjuttonårsdag. Inte en dag innan dess.
Kuvertet med pappans adress finns i en låst byrå. Men då Martin inte kan läsa så spelar det ju ingen roll. Martin lyckas ändå stjäla med sig kuvertet och rymmer iväg tillsammans med den enögda gårdshunden Jack (som däremot kan läsa och som avslöjar vad som egentligen står i brevet)  när denne blir bortjagad av husbonden. 
 Kanske kan de hitta Martins riktiga pappa någonstans därute?  Det blir en äventyrlig och kämpig färd, längs vägen hakar fler och fler luggslitna filurer på och till slut når de ett pensionat som Jack målat upp som paradiset när det i själva verket tagits över av ett stort gäng hundar som lever på marginalen utanför samhället.

Hundägarna följs av Kattjägarna som båda är  är rika och myllrande berättelser om ett barn och några hundar på rymmen. Fina, ömsinta illustrationer av Alexander Jansson. 
Böckerna lär vara inspirerade av Harry Martinsons självbiografiska böcker Nässlorna blomma och Vägen ut, två av Fridas favoritböcker. 

Inga kommentarer: