måndag 11 mars 2024

Sjuk i hela huvudet av Mia Öström

Alvas mamma vill rädda världen. Vem vill inte det? Men det går överstyr och hon kan inte hantera sin oro utan allt eskalerar och mamma går in i en psykos och tas in på ett behandlingshem eller ett dårhus som Alva väljer att säga. Inte ett upplyftande ställe att vara på. Det ser ut som om huset varit i krig. Alva tänker på boken hon läste om helvetet i skolan och och vad som stod ovanför porten: I som här inträden låten hoppet fara. 

Alva är rädd och orolig och bestämmer sig för att möta sina egna rädslor och övermanna dem.  

Vad Alva är mest rädd för:

1. Mamma dör. Pappa dör. Lea och Aisha dör.
2. Prata inför andra.
3. Spindlar.
4. Djupt vatten.
5. Stöta på en snygg kille (och bli dissad).

Döden kan jag inte göra så mycket åt. Spindlar, djupt vatten och snygga killar är enklare. Skolan har inte börjat än, så stöta på en snygg kille och bli dissad får jag vänta med. Men badhuset är öppet.

En riktig rysare blir det när man fattar att hon verkligen ska göra det också och mer därtill. Hon ska rädda mamma ut från "dårhuset" och använder sig av metoder som kan bli förödande. Hon får stor hjälp av David, en kille som bor i grannhuset och som är minst lika modig. 

Mia Öström har skrivit en nervkittlande och humoristisk bok som man läser med hjärtat i halsgropen. Alla känslor finns med.  Jag lovar! Ett vackert språk och en vacker  historia = en stor läsupplevelse. 


Inga kommentarer: