måndag 29 april 2024

Bottennapp av Elin Johansson och Ellen Svedjeland

 

Heidi har sett fram emot sommarlovet med dansläger och häng med kompisarna Alice och Elmira. Dessvärre går hennes planer i kras då hennes mamma berättar att de ska flytta. Och inte var som helst utan hem till Heidis morbror, som bor i en tvåa med tre ungar varannan vecka och en stor stinkande hund varje vecka. Alltså ...kan det bli så mycket värre. Möjligen anledningen då. Att de blivit vräkta för att mamma inte kunnat betala hyran. Heidi vill gå under jorden och kommer för allt i världen aldrig att berätta om varför de ska flytta utan hittar på värsta lögnen till sin kompisar. 
Mobilen kastar hon i älven för att ingen ska förstå var hon är. Av sin småknäppa morbror får hon en helknäpp födelsdagspresent , en magnet för skrotfiske. Vad man nu ska ha den till? 
Mycket motvilligt tar hon hand om hunden Rufus medan mamma jobbar dubbla skift och nu ska hon försöka sig på skrotfiske för att få upp mobilen som hon slängde iväg. Hmm det går  ju sådär. Det enda som hon får upp är en gammal rostig cykel. I samma veva träffar hon Ylva som bor på en gammal båt och också har dåligt med pengar. Hon bjuder på silverte och berättelser och tillsammans fiskar de upp den ena skrotgrejen efter den andra. 

Bottennapp är  en mycket gripande och finssig berättelse om hundar, vänskap och vita lögner. Om bottennapp och flax och om hur livet kan ändra sig plötsligt på gott och ont. 
Ellen Svedjeland och Elin Johansson har skrivit en riktigt härlig sommarlovsbok som dessutom utspelar sig i Umeå. 
Bästa betyget från mig. 





Inga kommentarer: