måndag 27 maj 2024

Det förlorade hjärtat av Lowe Aspviken

Jennie är en föräldralös flicka som bor och arbetar som piga på ett värdshus, utan lön, för enbart mat och husrum. En tyrann till husbonde har hon som passar på att slå henne när hon inte är kvick nog. Men ibland lyser Jennies liv upp  då en trollkarl, Klaus kommer förbi värdshuset för att få tak över huvudet och lite mat mot att han berättar historier och trollar förg gästerna. Jennie älskar dessa stunder men just denna gång är han inte välkommen. Världshuset gästas av en prinsessa och husbonden, Heinrich vill inte ha någon "slusk" bland dessa fina gäster. 

Jennie erbjuder i smyg  Klaus att få sova på höstacken i stallet och senare på kvällen går hon också över med lite. Nu får hon några berättelser till livs och hon berättar också för Klaus om den vackra prinsessan och hennes juveler. 

Nästa morgon saknar prinsessan sin rubinring. Klaus är försvunnen och  Jennie blir anklagade för stölden och tvingas fly i största hast. Hon hinner upp Klaus och slår följe med honom. 

Men det var ju inte trollkarlen Klaus plan att få en flicka på halsen. Nu börjar i alla fall deras gemensamma resa, en halsbrytande jakt med skurkar, listiga juvelhandlare och en bal på slottet.  I ett fiktivt Tyskland. Men vem är trollkarlen egentligen. Och vad är detta med jakten på det försvunna hjärtat. 

Lowe Asplund har skrivit en humoristisk, fartfylld berättelse. Boken är lättläst och en riktig bladvändare med spänning, trollkonster, fart och fläkt utan att för den del vara förenklad. 

En riktigt bra äventyrsbok i klass med Cornelia Funkes, "Tjuvarnas herre" "Bläckhjärta" eller  SvTs julkalender "Tjuvarnas jul".  

Illustrationer och omslag av Reine Rosenberg. 
Boken passar att läsa från 9 år. 

Inga kommentarer: