måndag 8 juli 2024

Spökviskaren av Ingelin Angerborn


 Josefin ska sova över hos moster Nina och morbror Klas. Dom är ju världens snällaste men Josefin tycker inte alls om att sova borta. Men bara en natt då i Nina och Klas nya hus, eller det är ju inte nytt precis, nästan hundra år gammalt. Josefin har en klump i magen när mamma och pappa åker iväg. Det här känns inte alls kul. - Nu ska du få träffa Torsten säger Nina. Du kommer att gilla honom! 

Helt rätt! Josefin älskar Torsten från första stund. En sån liten söt undulat med klarblå fjädrar och pigga pepparkornsögon. Som kan prata "Hej sötnos" "Natti natti" "Tackar tackar" "Puss på dig". Nina tycker att undulaten är söt men Klas tycker den är lite läskig. Ändå... han låter ju nästan som en människa. 

Josefin älskar Torsten från första sekunden, och glömmer nästan bort klumpen i magen. Men lugnet varar inte länge … För i huset finns en läskig trappa upp till vinden och dörren till vinden står ofta på glänt fastän den stängs gång på gång. Och vad är det egentligen för egendomliga saker Torsten säger? och vilka är det som samtalar på natten. 

Ingelin Angerborn är en mästare på magisk realism/rysare. Den här gången har hon skrivit en barnbok i novellformat med fantastiska illustrationer av Lina Blixt. Spökviskaren är både lättläst och spännande! Passar för 7-9 år, typ. 

Inga kommentarer: