tisdag 24 februari 2009

Till alla modiga lärare som vågar...

...läsa denna härlig, drastiska och roliga högläsningsbok, "Världens elakaste fröken" av Petter Lidbeck. Jag vet flera lärare som värjt sig och skakat på huvudet när det sett boken men jag vet också några som vågat läsa den och jag vet också att den då blivit mycket uppskattad. 100 poäng av 100 möjliga var det en flicka som sa helt nyligen till mig på Grubbebibblan. Boken handlar om en riktigt elak fröken!
Mellanstadieläraren Karin Karlsson hatar barn. Och hon är storsint nog att hata alla barn, stora som små, söta som fula, pojkar som flickor. När hon bestämde sig att bli lärare trodde hon att hon älskade barn. Det sa hon till alla. Karin Karlsson gillade inte vuxna men snart insåg hon att barn var ännu värre. Men hon upptäckte också ganska snart att det var bra att jobba som lärare om man hatar barn. Det upptäckte Karin Karlsson när hon en dag råkade öppna dörren rakt i ansiket på en pojke så han började blöda näsblod. De andra läraren sprang fram och började torka och trösta och plåstra. Men Karin Karlsson stod bara och tittade på. De andra trodde att hon var chockad men själv insåg hon att hon njöt av att se pojken blöda.
Nu är det tre nya barn som börjar i Karin Karlssons klass. Det är Harald, Dimitris och Sofia. Hon ska knäcka dem och hon gör det raffinerat och med låtsassnälla metoder. Men…hämnden är ljuv.
Petter Lidbeck är lite av en svensk Roald Dahl.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha. Det har hänt fler än en gång att du skriver om en bok jag just har läst, eller håller på att läsa. Nu har det hänt igen :-) Jag hade lite svårt för titeln först men jag läste boken ändå. Nu läser jag den för andra gången. Den är nästan ännu bättre denna gång!

barnochungdomsboksbloggen sa...

Ja, jag gillar den skarpt. Titeln är magstark om man är lärare förstås. / Annika