söndag 27 september 2009

Siv sover vilse

En sova över-rysare för alla som trivs bäst i egen säng. Pija Lindenbaum skriver och illustrerar bilderböcker som man vill in krypa in i. Som man vill bo i, som man vill leka i. Även om just denna bok "Siv sover vilse" inte är en myssaga utan en liten minirysare om hur det är att vilja sover över jättejättemycket och sen inte.
Siv och Cerisia har blivit bästisar. Cerisia har två marsvin, en hund, en brorsa och en gammelfarmor. Hon bor i ett annat hus tillsammans med sin mamma och pappa och marsvinen och allt det där. Siv ska sova över. Det är så kul att både Siv och Cerisia blir galna. Så härligt är det.
Men det är det där med lukten. Det luktar konstigt hos Cerisia, som messmör och så är det hunden som är lite läskig och så Cerisia som äter upp den sista isglassen. Brorsan lyssnar på hög musik och gammelfarmor bara sitter.
När Siv och Cerisia ska sova så blir det så spännande och mycket mums och prat om nästa gång. Men sen ...så blir det kolmörkt och Cerisia somnar nästan på en gång. Siv ligger vaken och tittar på mörkret.
En fantastisk bok om en vanlig rädsla som kanske inte alltid går över.

Inga kommentarer: