onsdag 4 november 2009

Det snöar, Astrakan

Katarina Kieri har skrivit en fin nybörjarläsningsbok om Astrakan. Ett relationsdrama om Astrakan, Josef, Molly och Fröken Sverige.

Det snöar. Stora snöflingor och Astrakan är på väg till skolan. Det är en bra morgon för Astrakan. Fin vit snö och en kompis som väntar på henne. Molly.
Men så får hon en snöboll i ryggen.
Det är Josef som kastat och Astrakan ska ge igen. Det blir kapplöpning, skojbrottning i snön och väldigt mycket blöta kläder. Den fegisen Josef är borta, han har gömt sig.
Astrakan är både arg och glad samtidigt, hon vet inte vad hon vill men hon gillar faktiskt Josef jättemycket och blir ledsen och ensam när Molly säger att Josef är helt dum i huvudet och nu kommer Fröken Sverige också och hon ser ut som en arg polis.
Så. Det blir ingen bra morgon. Ingen bra dag för Astrakan. Och nu vill frökan att de ska rita också. Astrakan som HATAR att rita.

Det snöar Astrakan är ett riktig realtionsrysare med hög igenkänningsfaktor och starka känslor. Vi vet hur det känns att få en snöboll i ryggen. Vi vet hur det känns med blöta sockar och med kompisar som inte förstår. Men vi vet också hur bra det känns att bli vänner igen.
Astrakan är en jättetrevlig bekantskap. Hon är en bestämd tjej som går sin egen väg och som tänker själv.
Det finns en bok tidigare om Astrakan, Klart som korvspad, Astrakan. Den är lika bra och lika fint illustrerad av Sara Teleman. Läs båda!

Inga kommentarer: