söndag 8 november 2009

Trollkarlens elefant

Kate DiCamillo har skrivit ytterligare en fantastisk högläsningsbok. Om längtan, ensamhet och sorg och med ett lyckligt slut.
Denna gång är boken mindre till format och omfång och kanske signalerar det också att den är skriven för en äldre målgrupp. De vackra illustrationer är ritade av Yoko Tanaka.
Huvudpersonen är Peter Auitustus Duchene, en föräldralös pojke som bor hos sin förmyndare en gammal och sträng soldat, Vilna Lutz. Vilna skickar pojken till marknaden för att köpa fisk och bröd men när Peter får syn på en spåkvinna tar han istället slanten och får en spådom som säger honom att hans syster fortfarande lever och att han ska följa elefanten.
Han vet inte vad han ska tro. Soldaten har ju sagt att hans lillasyster dog vid födseln då även mamman dog. Men Peter vill tro att hon lever och han drömmer om systern.
Samtidigt står en trollkarl i operahuset och trollar. Han vill trolla fram liljor men istället kommer en elefant neddimpande från taket! En livs levande stor elefant som inte går att trolla bort. Madam La Vaughn skadas av elefanten och trollkarlen sätts i fängelse.
Men elefanten finns kvar och alla talar om den. Grevinnan Quintet som älskar sällskapsliv och katastrofer, missar hela spektaklet och för att återfå centrum så tar hon hand om trollkarlens elefant.
Hur ska Peters lillasyster komma till rätta och vad ska hända med den elefant som ofrivilligt kommit till staden Baltese?

Läs också Kate Camillos tidigare böcker; Edward Tulanes fantastiska resa och
Sagan om Despereaux: som är en berättelse om en mus, en prinsessa, litet soppa samt en trådrulle.

Inga kommentarer: