söndag 22 november 2009

Mitt extra liv

Johan Unenge är illustratör och författare och har skrivit flera ungdomsromaner tidigare, för att inte tala om alla Eva & Adam-serieböcker han tecknat under åren lopp.

"Mitt extra liv" är en grafisk roman, en serieroman om en tonårskille, Mattias, som bor i Hellevik där främlingsfientligheten frodas.

Det går bra för Hellevik Tigers i basketligan. Alla vet att det är tack var Yosseff som de alltid vinner men Albin skriker om att alla svarta är apor. Han menar dom på flyktingförläggningen. Och han ville att dom ska ut. Alla vill det. Utom Mattias och möjligen , förhoppningsvis Alva.
Mattias som tidigare mest spelat pingis och Mortal Combat upptäcker att det finns mycket annat som är intressant. Som Alva t ex.

Hellevik ska bygga en ny sporthall, biblioteket blir allt sunkigare och parallellt med att arbetslösheten ökar byggs det upp en fientlig stämning i Hellevik med flygblad, hot och anspelningar, kaststjärnor och mobbstämning. Det är riktigt läskigt!

Men så en kväll ringer det på dörren. En signal som ändrar allt. Förändrar allt för Mattias.

Det här är en bok som känns väldigt aktuell. Hemskt nog. Jag tänker Vellinge. Hela tiden. Läs boken! Den är lysande! Johan Unenge är en lika bra författare som illustratör.

Inga kommentarer: