söndag 31 januari 2010

Aldrig som de andra

William har aldrig sett en död. En riktig död person alltså. På film så klart och och på TV, men inte på riktigt. Nu när han nu står med en verklig, död person framför sig vet han inte hur det ska vara men han är säker på att det inte ska vara så här, något är konstigt och fel.

Stina Frisell, 88 år har försvunnit från äldreboendet och hela klassen ska delta i skallgången. Efter några timmar avblåses skallgången och eleverna får gå hem. Den försvunna kvinnan hittas död i skogen.
Nästa dag, på väg till skolan får William syn på en dam på en parkbänk, en äldre dam som sitter helt stilla med sin kappa i knät och verkar vara just den efterlysta Stina Frisell.
Det är bara en grej som inte stämmer. Grejen är att hon faktiskt är död.
Men William kan se henne, han kan tala med henne. Kanske kan han hjälpa henne? För det är en sak som måste ske, ett uppdrag som ska klaras av innan Stina får frid och kan gå vidare från livet till döden.

"Aldrig som de andra" är en riktig höjdarbok. Peter Arrhenius har skrivit den som en spökhistoria, en deckare, en historisk berättelse där trådarna leder tillbaka till de mörkaste krafterna under andra världskriget men också till olycklig kärlek, till nästan glömda hemligheter och till en alldeles underbar läsupplevelse. Ännu en fantastisk mellanåldersbok som har nästan allt man kan begära. Jag kan starkt rekommendera den. LÄS!

1 kommentar:

Jenny sa...

Ditt inlägg fick mig att komma igång med boken. Nu kan jag inte sluta läsa :-)