torsdag 6 maj 2010

Sista resan - en deckare om trafficking

Siri är 16 år och tillbringar all sin lediga tid på flygfältet, med flygklubben. Hennes högsta önskan är att få ta flygcertifikat och hon tar alla tillfällen att lära sig. Hon tar också alla tillfällen att tjäna pengar för det är dyrt att ta ett certifikat, väldigt dyrt.
Flygklubbsstugan är en frizon för Siri. Hon är här ofta. Inte bara för att hon trivs här eller för att lära mer om flygning och flygplan utan också för att ladda ner filmer från nätet. I mörkret och i ensamhet. Just en sådan kväll landar ett passagerarplan. En stor mörk bil kör fram och en tunn, mörkhårig ung tjej tumlar ut ur planet och Siri ser förvånat hur hon får en snyting innan hon knuffas in i bilen. Det ser mycket skumt ut och Siri kontaktar polisen, anonymt.
Hon förstår snart att hon är en människosmugglarliga på spåren. Det handlar om unga ryska flickor som går ett fullständigt fruktansvärt öde tillmötes.
För att undersöka mer på egen hand så blir Siri kompis med Aron vars pappa också är med i flygklubben och som har en stor mörk bil och en firma som importerar varor, delikatesser från Ryssland.

Boken är spännande och läskig och berör ett tema som är mycket aktuellt där brottslingarna tycks finnas alldels i ens närhet. Man luras att tro att man vet lösningen men tji.
Ewa Christina Johansson är författare till flera barn och ungdomsböcker och Kristina Sjögren är författare och doktorand i genusvetenskap. Sista resan deras första bok tillsammans.

Inga kommentarer: