tisdag 27 april 2010

är det dags?

Kitty Crowther får snart motta det finaste barnbokspriset i världen. Hon är årets ALMA-pristagare som hon får för en samlad barnboksproduktion om 35 titlar. Imponerande då hon endast är 39 år gammal. Hon är lika mycket illustratör som författare och hon har en helt egen stil, "linjens mästare men också stämningens" som ALMA-juryn skriver. Kitty Crowther är bosatt i Belgien och ännu finns bara sex tittlar översatta till svenska.
Den bästa tycker jag är den senaste "är det dags?" En liten godnattrysare där mjukisdjuren väntar och väntar och undrar och undrar om det inte är dags snart. Kommer han inte? Men nej, och inte än och forfarande inte?
Men så till slut "sssch" så öppnas dörren och "Här är han!!!"
Ett riktigt kammarspel, en väntan i barnkammarmiljö där man ser hur det blir mörkare och mörkare och dagen blir till kväll. Minspel, kroppsställning och stämning skildras med enkel blyerts och färgpenna. En egen stil, inga schabloner, välkänd miljö. En bok till långsamhetens lov.
En toppenbok att varva ned och läsa som godnattsaga, en bok man kan läsa många gånger utan att ledsna. Mitt tvååriga barnbarn älskar den! Jag med!

Inga kommentarer: