söndag 12 september 2010

Du är en gräslig man, herr Grums!

Det här är en riktigt rolig bok, i alla fall om man gillar pajkastningshumor!
Herr Grums är en folkilsken gammal gubbe med stort rött skägg som hatar barn, djur, nöjen och kokta majskolvar. Han bor i jordens absolut mest skitiga och stökiga hus men han har en gudomlig och alldeles fantastisk trädgård.
Men det är inte så att han gillar trädgårdsarbete särskilt mycket. Nej, herr Grums är en MYCKET LAT person son hatar att arbeta men.. om han inte sköter trädgården så dyker en ilsken älva upp och slår honom i huvudet med en stekpanna.
Så, egentligen har han inget annat val än att jobba på och ordna i trädgården så att älvan blir nöjd.
En dag dyker en bjässe till hund upp i Stora Pimplarby (där herr Grums bor). Hunden älskar trädgårdar men herr Grums hatar hundar och när hunden dessutom förstör hela trädgården genom att gräva upp och röra till allt så blir det hela mycket besvärande för herr Grums. Älvan slår honom i huvudet med stekpannan så att han är helt täckt med blåmärken och han bestämmer sig ganska snart för att Skrida till handling, Till Skoningslös Handling. Nu ska hunden bort!

Du är en gräslig man, herr Grums är en bok i härlig Roald Dahl-anda. Ën bok som är galnare än de flesta, som är nonsensrolig och som har ett direkt läsartilltal som jag gillar.
Ardy Stanton har skrivit och David Tazzyman har illustrerat.
Högläs den här boken så att ni kan ha roligt och gapskratta tillsammans, men den funkar säkert att läsa själv också. Hög Fnittervarning!

Inga kommentarer: