söndag 5 september 2010

Nyckelbarn

Siri fick egen nyckel redan i trean. Nu går hon i femman och fritidsklubben är nedlagd. Det finns ingen återvändo. Hon får klara sig själv.
Siris föräldrar har jobb i karriären och reser mycket. Ofta är Sara hemma i en tom lägenhet och det känns lite läskigt. Hon har heller inga riktiga kompisar, det är ju också lite läskigt.
Linn som bor i samma hus vill hon egentligen inte bli kompis med men det är ändå bättre än att sitta ensam hemma. Leo bor också i samma hus och har föräldrar som satsar all fritid och energi åt sina tävlingshundar.
Det de alla tre har gemensamt, förutom nyckelansvaret, är att de hatar sin fröken Maggan.
Leo är den i klassen som får skulden för allt ofog som händer och så blir han följdaktligen också beskylld för att var den som kastar matrester och serviettkulor på fröken i matsalen. Fast alla sett att det är välartade Nizar som kastat.
Nu bildar barnen en pakt och startar namninsamling för att få bli av med Maggan. Namninsamlingen går bra men föräldrarna vet inget och blir upprörda när saker och ting kommer fram. Men... det är mycket annat som föräldrarna inte vet om.
Om småstölder, om hemliga möten i trapphus, om hyss eller mindre sabotage för rektorn för skolan.

Det är också mycket som föräldrarna håller hemligt för barnen. Siri får syn på sin mamma när hon går in i ett port till ett främmande hus fast mamma sagt att hon skulle vara i Japan på jobbresa. Siri blir lessen och rädd. Hon känner sig sviken och försöker konfrontera. Hon spionerar på sina egna föräldrar.

Alla fyra barnen har tuffa situationer fast på olika sätt. Slutet är dock positivt och det behövs för en annars ganska mörk och deprimerande bok.
Jag gillar ändå boken. Sara Kadefors skriver väldigt inkännande och bra om Siri och hennes utsatthet. De andra barnen beskrivs mer kulissartat och historierna spretar lite väl mycket för att boken får bli en fullpoängare men den är klart MYCKET LÄSVÄRD!

Inga kommentarer: