tisdag 11 oktober 2011

Ny frisyr

Stellas mamma har en hårsalong. Det är ett litet familjeföretag med mormor som svarar i telefon, storebror Elton och mamma Mimmi är frisörer och så pudeln Pudde som vaktar papiljottvagnen. Stella jobbar också och sopar avklippt hår. En del, det finaste, sparar hon till sin hårsamling.
Det verkar så mysigt och bra. De olika kunderna har sina egenheter. En liten flicka vill ínte klippa sig alls. Hennes farmor måste locka och pocka och låtsaslåta sig klippas också. Stellas kompis däremot vill bli klippt, Jonatan från skoaffären kommer varannan vecka och så är det Tebbe från vårdcentralen. Ellen Wadström är lite av en diva som inte kan bestämma sig vilken frisyr eller färg hon ska ha denna gång. Stella engagerar sig men oväntat nog verkar det vara Pudde som inspirerar. Ellen Wadström berättar en spännande historia om sin lillebror som vägrade klippa sig och liksom Simson upptäckte han att styrkan satt i håret. Lillebrorsan rymde hemifrån och uppträdde på cirkus. Tänk ändå! Men när han fyllde 40 år hade han tappat allt hår.

Ny frisyr av Anna Bengtsson är en bok om arbete, om familj, om skönhet, om personliga stil, om färg och form. H
os en frisör kan man få hjälp att ändra sitt yttre eller man kan bli tvingad att ändra sin stil (barn). Alla har erfarenhet av frisering och gillar eller ogillar. Att bli frisör är många barns framtidsdröm. Anna Bengtsson berättar i ord och bild ett helt litet vardagsdrama.
Bilderna förstärker och leder vidare. Stora likheter finns, i varje fall i frillan, hos mamma Mimmi, storebror Elton och pudeln Pudde. (och hos Ellen Wadström) Pappa är flintis, men jag tycker att han är lite lik Jan Myrdal. Stella är cool och glad. Ny frisyr är en bilderbok att gilla. Jag ska ge ett ex till min frisör!

Inga kommentarer: